Archívum

DPC050 – World of Coffee Berlin 2. Nap

Berlin, végállomás.

0 comments

DPC049 – World of Coffee Berlin 1. Nap

Scott Raonál elmentek otthonról.

0 comments

DPC048 – World of Coffee Berlin 0. Nap

0. Napi beszámolónk a World of Coffee 0.

0 comments

DPC047 – A gyémánt is szén

Itt az új és rendszeres Daráló podcast, először is aki nem követne még minket Instagrammon az igazi trash kávés konentért az itt most azonnal megteheti! A home barista szekció keretein beül kitárgyaljuk az otthoni minimál presszó setup lehetőségeit, valamint szót ejtünk a Baratza Forté tapasztalatainkról, illetve arról, hogy alkalmas-e szegény ember EK-jának. Ezt követően pedig … DPC047 – A gyémánt is szén bővebben…

0 comments

DPC046 – World Ferment Cup

Új felállásban jelentkezik a Daráló, Dewlával mostantól Kis Zoli fogja rendszeresen megbeszélni és khm konstrukívan kritizálni mindent ami kávé. A mostani adásban erős kezdéssel szó van a brewers cup döntőről, a barista bajnokságok megreformálsáról, és a Dalla Corte Studio is letesztelésre került. Valamint ha tudni akarjátok mivel cuppingolnak akik igazán komolyan gondolják…

0 comments

DPC045 – We are the (AP) champions!

Az Aeropress: The Movie magyarországi premierje a Flow-ban zajlott, és előtte felvezetésként elbeszélgettem három bajnokkal, ezt hallgathattjátok most meg podcast formátumban is!

0 comments

DPC044 – Holistik

Kis Zoli az adás vendége és bemutatjuk az újonnan induló Holistik pörkölőjét. Beszélgetünk arról milyen mélypontok és kihívások voltak a nyitásig vezető több majdnem másfél évben, hogyan választotta ki Zoli a pörkölő gépét, és arró is hogyan állt össze a kezdeti kínálat.

0 comments

DPC043 – Gaggia Baby

Újra a klasszikus felállásban rögzítettünk egy adást ahol sokat beszélünk mindenféle presszó gépről csak hogy kiderüljünk hogy a PiD-es Gaggia Baby a király. Mit ittunk: Hallo Fuafate La Cabra, új Colonna kapszulák Mina kávézói tapaszlatatok Dalla Corte XT Új Slayer gépek Gaggia Baby a király 54 vs 58-as portafilter Bunn ICB batch brewer Flow víz … DPC043 – Gaggia Baby bővebben…

0 comments

DPC042 – A Bányai Sztori 2018

Vendégünk az adásban Tóth Sándor (Lucky Cap és A Kávé Háza) valamint Bányai László a Costa Ricában kávét termelő Bányai László fia, aki maga is aktívan részt vesz a farm ügyeiben. Betekintést nyerhettek abba, hogy mi történt azóta, hogy az előző évi Kávé Bár Bazáron kb. egy éve először éreztük hogy hú de jó ez … DPC042 – A Bányai Sztori 2018 bővebben…

0 comments

DPC041 – WoC Special

Újra jelentkezünk egy új résszel mégpedig elmeséljük miket és hogyan láttuk a WoC kiállításon. Szó esik: Az új game changer latte artról Fa Palma el Tucanról Sok-sok gésáról Zöld kávé kereskedőkről Fura kávé gadgetekről WDT DUOMO Új OE őrlő EDO Barista Wormhole bullshit alert EDO Barista Twister distribution tool Mahlkönik E65S Kees van der Westen Slim Jim … DPC041 – WoC Special bővebben…

0 comments

DPC040 – Mélyvíz feat. Kis Zoli

Hosszú kihagyás után már a megnyitott Flow-ból jelentkezünk Kis Zolival akit már sokan kértétek hogy legyen újra vendég. Kávé élményeinken kapcsán beszélünk a fermentációról, aztán pedig belevágunk és megpróbáljuk megosztani az elmúlt hónapok vízzel való kísérletezéseinek eredményeit, következtetéseit. Vigyázat a közérthetőség rovására indokolatlan mélységben beszélünk a témáról, szóval öveket becsatolni mert erősen kávé geek zóna … DPC040 – Mélyvíz feat. Kis Zoli bővebben…

0 comments

DPC039 – Max Peak

Mit ittunk: Fuglen El Panatal, Coffee Collective Alaka, Lucky Cap – Yrgacheffe Peak Water kickstarter Dalla Corte Max őrlő Kávébár Bazár és Magyar Barista Bajnokság

1 comment

DPC038 – Kossuth Rádió

A Kossuth Rádióban egy fél órás műsorban kérdeztek a speciality kávékultúráról. Szerintem egy jó beszélgetés lett,  tökéletes kiindulópont lehet azoknak akiket érdekel mitől is speciality egy kávé. Az adásban megszólal még Török Ádám a 2018-as barista bajnok a Bagira pörkölője és Bagdi Bence aki a berlini The Barn pörkölő üzemében dolgozik.  

0 comments

DPC037 – Cupping bowl és zabtej

Mit ittunk: Fuglen és Roundhill Bokasso, Gardelli Mzungu, Casino MOcca Arayancito a Cube-ban, aktuális Colonna kapszulák Témáink: Pozsonyi coffee tour:  Fach és Urban House Bécsi Coffee Festival Alternatív tejek (Oatly) Barista Hustle Cupping Bowl vs porcelán Dewla latte artozik Gergő Nespresso gépet vesz

1 comment

DPC036 – 2018

Mit ittunk: Isaias Frenandez (Casino Mocca), Mbrizi (Workshop), Colonna kapszulák Mina új szoftver és átfolyás mérő Cimbali megveszi a Slayert Mit várunk 2018-ban? Full-autó gépek, víz, fagyasztás, Amszterdam WoC, új hazai SCA chapter, speciality podok Új titkos projekt Sprudgie legjobbak: Standart és Kruve

2 hozzászólás

DPC035 – Szemekben és szemek között

Mit ittunk: Has Bean: El Salvador- Finca Las Brumas wild forest project  Workshop: El Martillo Mit tegyünk ha rossz kávét kapunk a kávézóban? Scott Rao kapcsán: miért nem jól számoljuk az extrakciót?  (vigyázat geek zóna!)

1 comment

DPC034 – WBC és Wave Coffee Conference

Mit ittunk szekció: Workshop: La Pastoria (Costa Rica), Taylor Street Baristas: San Antonio (Guatemala), Square Mile: Kilimanjaro (El Salvador), Nyawira (Kenya) Taylor Street Baristas előfizetés csomag Dewla a Wave Coffe Conference-en volt, röviden beszámol miért érdemes Brnoba látogatni – Industra Coffee SCA botrány Barista világbajnokság (WBC) döntő Matt Perger fejlesztési tervek A Workshop kávék zacskójról … DPC034 – WBC és Wave Coffee Conference bővebben…

0 comments

DPC033 – Prágától Milánóig

  Prágai Coffee Festival nem túl jó élmények HOST Milan 2017 újdonságok és trendek (Sprudge összefoglaló) Eversys Cameo szuperautomata gép Mina Smart Bar Grindie hibrid őrlő Mythos 2 Mazzer ZM limtált kiadás 🙁 San Remo Revo 3 La Marzocco Leva Mi az az AST? Wacao Minipresso éles bevetésen

0 comments

DPC032 – SSP, December, filter belövés

Kávé amiket ittunk: Casino Mocca Aricha, Lucky Cap – Bányai SSP kések Mahlkönig EK43-hoz December Dripper BWT Patron cseréje Kávé napja 2017 és Hungarian Barista League Matt Perger disztribúciós tanulmány és a “A Sün” eszköz (Baritsa Hustle YouTube csatorna, The Hog videó) Filter kávé belövés otthon

0 comments

DPC031 – Berlin Coffee Festival

A berlini kávé fesztiválról frissen hazatérve egészen különlegesen finom kávékat sikerült hozni, a Double B kenyai Mutheka és száraz etióp Nensebo az idei szüret eddig legkiemelkedőbb kávéi, hozzák a WoC-s Nekisse szintjét. Megkóstoltuk a Colonna száraz geisha kapszuláit a hordozható Wacaco Minipresso-val készítve és ez is nagyon meggyőző volt, szóval igazán különlegesen finom kávék szerepelnek a … DPC031 – Berlin Coffee Festival bővebben…

0 comments

DPC030 – Balansz vagy ízek?

A heti adás most geekeskedés helyett inkább filozofálgatós lett, de néha ilyen is kell! Az adásban hivatkozott könyvek: Maxwell-Colonna Dashwood: The Coffee Dictionary James Hoffman: Best of Jimseven Colin Harmon: What I Know About Running Coffe Shops Egyéb linkek: La Spaziale kapszulás gép Scott Rao: Flavor balance vs flavor notes Érvek a rossz kávé mellett

0 comments

DPC029 – Ízjegyek

Ízhibák és ha mit lehet (ha lehet egyáltalán) tenni ellenük Termőterületekre jellemző tipikus ízjegyek Hogyan fejlesszük ízfelismerő képességünk? Hideg kávé ital Top8: Cold Cascara Jeges filter Espresso tonic Cold drip MIzudashi Cold brew tonic Shakerato Affogato

0 comments

DPC028 – A tökéletes kávé egyszerű

Filter receptek és öntéssel kapcsolatos tévhitek Hogyan hat a pörkölés az extrakcióra kísérlet elemzése (cikk) Gorilla Gear EK43 kés Kinu kézi őrlők (M38 és M47) Véleményünk a “Hogyan készül a tökéletes kávé” videóról és cikkről

0 comments

DPC027 – World of Coffee

Mit ittunk: Taf Nekisse, The Coffee Collective Kieni Hipster Brewer Versenyek, Brewers VB – Chad Wang Gyártók vs fogyasztók Rost mintapörkölő – Best new product Mazzer ZM Hario Smart 7 EU változat Decent Espresso hands-on Scott Rao-val

0 comments

DPC026 – Budapest Coffee Festival

Budapest Coffee Festival beszámoló azon belül Brewers Cup, Cup Tasters és Barista bajonkság beszámoló és eredmények Jók így a barista versenyek? Pete Licata és James Hoffman cikkei kapcsán beszélgetünk a témáról Dewla SCA Sensory professional képesítést szerzett erről mesél Ajánló a következő adásra: World of Coffee, Standart Coffee Festival Pozson, Mazzer ZM Filter És a … DPC026 – Budapest Coffee Festival bővebben…

0 comments

DPC025 Live – Kis Zoltán

A Budapest Coffee Festival-on második beszélgető partnerem Kis Zoltán (Casino Mocca) aki egy pörkölő kevésébe szem előtt lévő feladatát a zöld kávé beszerzés titkaiba avat be minket. Beszélünk a zöld kávé beszerzés kihívásairól, hogy mennyi bizonytalanság és kockázat vállalás van egy-egy finom csésze kávé mögött a pörkölő részéről. Főleg ha azt várjuk hogy pár hét … DPC025 Live – Kis Zoltán bővebben…

0 comments

DPC024 Live – Tóth Sándor

A Budapest Coffee Fest-en első élő beszélgetőpartnerem Tóth Sándor (Lucky Cap és A Kávé Háza). Beszélgetünk az olasz kávékultúra és az újhullám viszonyáról, a kávé sznobizmusról és arról hogy kell-e cukor vagy nem egy kávézóba. Talán Sanyi segítségével beszélgetés végére sikerül megtalálni a két világ között a békés kapcsolatot.

0 comments

DPC023 – Cupping Brew

Kávék: Workshop Sao Judas Tadeu (Brazil), Has Bean Finca La Pira (Costa Rica), Gardelli Mora Mora (Etióp), Casino Mocca Gichuna (Kenya) Beszámolunk a Rattleware cupping brewer-éről amit pl. innen lehet megvenni Titus Grinding Instagram EK43 kés szintezés videó Dupla EK43 adagoló vízspricceléssel  Rubens Gardelli Brewers cup prezentációja Kyle Ramage Mahlkönig US Barista bajnok aki -79 … DPC023 – Cupping Brew bővebben…

0 comments

DPC022 – London calling in December

Gergő visszatért Londonból, elmeséli nekünk milyen kávékat kóstolt, valamint hogy milyenek voltak a Coffee Masters és a Mazzer filter versenyek. Ezen kívül az adás témái: Slayer Steam Mazzer ZM sima vs digitális Londoni kávétúra Kávé szezonalitás December Dripper Budapest Coffe Festival

0 comments

DPC021 Brewers cup és Perk

Magyar Brewers Cup elődöntő Perk Brew amit Scott Rao is támogat /ismert emberek által támogatott kávés cucok kitérő/ Felmérés a magyar kávéfogyasztási szokásokról Budapest Coffee Fest ajánló London Coffee Fest beharangozó

0 comments

DPC020 Eszpresszó pörkölés vajon mi? + Török kávé

Az adás elején kibeszéljük a nagy port kavart McDonalds reklámot, amit itt tudtok megnézni. Ezt követően mélyre megyünk az eszpresszók világában, kitárgyaljuk Scott Rao cikke mentén hogy miért sötétebb gyakran az eszpresszó pörkölés, illetve reális-e a omniroast azaz ugyan az pörkölés filterre és eszpresszóra. A témával összefügg az eszpresszó gépek hőfok állításának kérdése, így ezt … DPC020 Eszpresszó pörkölés vajon mi? + Török kávé bővebben…

0 comments

DPC019 – Live from Kávébár Bazár

A Kávébár Bazárról jelentkeztünk élőben, vendégünk Szalczer Péter kávé geek és az SCA Hungary – Egyesület a Magyar Kávékultúráért elnöke. Fő témánk az un. kávés egyedfejlődés, végigmegyünk az otthoni kávéfogyasztók fejlődési szakaszain (kezdő-haladó-full geek) és igyekszünk minden szintre jó tanácsokkal szolgálni, felhívni a figyelmet a buktatókra illetve hogy mire érdemes odafigyelni a felesleges zsákutcák elkerülésének … DPC019 – Live from Kávébár Bazár bővebben…

0 comments

DPC018 – Tesztek

Melyik jobb a Hario Smart 7 vagy a Moccamster Cup One? Leteszteltük mind a kettőt, ugyan azzal a kávéval (Fuglen!). Az adásban elmondjuk miért nem vagy csak nagyon korlátozottan tudjuk megmondani a választ. Csakúgy mint a legtöbb kávégép vagy épp őrlő teszt. Rendesen kibontjuk ezt a témát hogy miért nehéz műfaj a tesztelés és milyen … DPC018 – Tesztek bővebben…

0 comments

DPC017 Nagy-Bertók Anita

Ezen a héten vendégünk Nagy-Bertók Anita aki a Matthew Alige-nél dolgozik mint oktató, de ezen kívül hivatalos SCA oktató (AST), brewers, barisa és latte art világbajnokságokon bíró.  A beszélgetés alatt Anita egy írországi kávézóból jelentkezik be, a háttérzaj ennek tudható be. A beszélgetésből megtudhatjátok hogyan érdemes fejleszteni az érzékszervi (sensory) képességeket, hogy tud valaki egyszerre a legfinomabb … DPC017 Nagy-Bertók Anita bővebben…

0 comments

KPC001 – Levél Teaház

Sziasztok teás különszámmal jelentkezünk Kiöntő néven, amelyben Gergő körbejárja a ismertebb teaházakat és elbeszélget vezetőikkel/tulajdonosaikkal. Az első adásban Tardy Tamással hallhattok egy beszélgetést a teázás alapjairól, a különböző tea feldolgozás módszerekről, ezen belül is bővebben a puerh teázásról meg a kínai kávékultúráról. Ha szeretnétek Teás témában szakérteni azt megtehetitek velünk a Kiöntő Telegram csatornáján!

0 comments

DPC016 – A fagyasztás éve

Boldog új évet mindenkinek az idei év első adásában sorra vesszük mit várunk az idei évben, az alábbi cikkek segítettek nekünk: Barista Hustle Daily Coffee News 2017 kávés eszközök European Coffee Trip: The Gabi dripper Beszélünk a kávé fagyasztásrós, A Decent eszpresszó gépről, milyen kávékat ittunk mostanában és még egy csomó mindenről, jó szórakozást!

0 comments

DPC015 – Bean Bros és tömörítés

Először is szeretnénk boldog új évet kívánni mindenkinek! Reméljük sikerült egy különleges Daráló adással indítani az évet. Az adás első felében vendégünk Dobai Viktor a Bean Bros egyik alapítója. Részletesen kifaggatjuk arról hogyan működik egy nemzetközi kávés előfizetéses startup, mik a kihívások és nehézségek. Viktor egy ajándékkal is kedveskedett a Daráló hallgatóknak, ha szeretnétek kipróbálni … DPC015 – Bean Bros és tömörítés bővebben…

0 comments

DPC014 – Mi van a zacskón?

Ezeket isszuk: Drop Hunkute, Geisha panamábaól, Koppi Muruta (amit sanszosan rosszul mondtam), Casino Mocca Ismael Recinos, Solberg & Hansen Jullekaffe Mi legyen a kávés zacskón? Túl és alul informálási kérdések Szimpla eszpresszó kosár Mi az eszpresszó,  hol vannak a határok? Filterkávé presszó gépen avagy coffeshot Prufrock: The Coffee Abacus Coffe Shot 101

0 comments

DPC013 – Miért pont EK43?

SCAE Brewing intermediate képzés (SCAE diploma rendszerről) AVX őrlő tesztelés Szegeden (részletek itt) EK43 és EG1 tapasztalatok Őrlemény eloszlás grafikonok: EG1 vs EK43, EK43 vs kézi őrlők Maxwell Colonna-Dashwood vízes képzés a Kontaktban EK43 kés szintezés (Matt Perger DIY változat, de érdemes lali.hu-t keresni inkább) Friss őrlemény minőség romlása (cikk)

1 comment

DPC012 – A piaci rés

– Lehi egy lépéssel hátrébb lép a podcastből hogy teljes vállszélességgel tudjon a fő podcastjére koncentrálni, és helyette bemutatkozik Csordás Gergő, aki átveszi a staféta botot – Colonna kapszula tartós teszt – Környezet tudatos kapszula – Mire jó a tds és mire nem? – Scott Rao ebook – Olcsó TDS mérő – Kávé 2 személyre, … DPC012 – A piaci rés bővebben…

0 comments

DPC011 – Az árulás?

– Nespresso prologue – Colonna Coffee – kávé két személyre – BWT bestmax vízszűrő – French press – a víz: 500 ml desztillált víz + 8.6g szódabikarbóna + 25g keserű só. Ebből a koncentrátumból kell 2.5 g-ot adni 500 ml desztillált vízhez. – Norda – Kávé Napja és Kávézz Sopron – Prága káve fesztivál

0 comments

DPC010 – A szemek csattogása

Vendégünk Kasza Máté! Kávézz Sopron és a Kávé Napja

0 comments

DPC009 – Ember vagy Robot?

Linea Mini review vs Mina Milyen az olasz kávé olaszországban? Utazási kávé élmények Smart 7 hosszú távú tapasztalatok és vízhőfok Melitta Special 111 Automatizálás vs kézműves kávé

1 comment

DPC008 – Várady Tibi

Vendég Várady Tibi – Espresso Embassy Újhullám kezdetek Magyarországon Kávézó üzemeltetése Idei kávés verseny idény és Embassy sikerek Barista Guild of Europe és barista camp

0 comments

DPC007 – A mágikus 7-es

Smart7 Van keresnivalója olasz kávénak speciality kávézóban?

0 comments

DPC006 -World of Coffee – Dublin – második és harmadik nap

OCD, Acaia Lunar

0 comments

DPC005 – World of Coffee – Dublin – első nap

0 comments

DPC004 – Filter a jégen

Dublin beharangozó, kávé beállítás, kávézás utazás közben, Cold Brew, Mizudashi, Iwaki, filter jégre – Fretta

0 comments

DPC003 – Mina és meló

Taf 90+ Nekisse és Kemgin Has Bean Wide eyed & legless Kávézás a munkahelyen Athéni kávék Dalla Corte Mina tapasztalatok

1 comment

DPC002 – Magyar Barista Bajnokság és Magyar Brewers Cup

– Magyar Barista Bajnokság és Magyar Brewers Cup – Olasz vagy speciality? mi a különbség?

0 comments

DPC001 – Espresso alapok

Coffee Shot Espresso, Americano és hosszú kávé Iper kapszula Gaggia espresso gépek Baratza Sette 270W Telegram Csatornankat itt talaljatok: telegram.me/daralo

8 hozzászólás

DPC000 – Előző adások

Sziasztok, Podcastünk a SzínFoltCafe podcast különkiadásaiból indult, ahol végül 6 epizód után döntöttünk úgy hogy külön podcastet indítunk, viszont az előző adásokat itt tudjátok meghallgatni: – A kávézásról szakszerűen – A kávézásról szakszerűen 2 – A kávézásról szakszerűen 3 – A kávézásról szakszerűen 4 – A kávézásról szakszerűen 5 – A kávézásról szakszerűen 6 A … DPC000 – Előző adások bővebben…

0 comments